måndag 28 april 2014

Landsjön runt

Igår gick då årets första lopp för min del av stapeln. Landsjön runt.


Har aldrig sprungit där tidigare och jag måste säga att omgivningen var riktigt vacker. Grönskande träd, strålande sol och skimrande blå sjö. Innan var både formen och humöret på topp. Äntligen springdags! Men som så ofta annars är det ju alltid lite pirrigt innan ett lopp. Tänk om jag inte orkar? Tänk om jag kommer sist!?


Löjliga funderingar egentligen, det vet jag ju. Med all den träning jag har bakom mig vore det märkligt om jag inte höll hela vägen och ännu märkligare om jag kom sist. Jag inbillar mig inte att jag är snabb, men det är ju ett lopp för motionärer och många tar det nog väldigt lugnt på ett sånt här lopp.
Jag missade nästan starten, stod och fipplade med telefonen och plötsligt springer alla omkring mog. Bäst att haka på!

Tyckte själv att jag tog det ganska lugnt i början. Blev omsprungen av så många att jag blev lite rädd att jag verkligen VAR sist! Men med ett snabbt ögonkast över axeln insåg jag att det var många bakom. Tänkte också att det är många som springer om mig som inte direkt ser ut att vara i så bra form, några av dem gör säkert misstaget att gå ut för hårt i början och sedan inte orka hela vägen. Så jag höll mitt tempo. Tuffade på kilometer efter kilometer. Endomondoappen talade om för mig ungefär hur fort jag sprang vid varje km och det var faktiskt lite inspirerande. Jag sprang lite fortare än jag brukar på längre turer hela tiden. Började tönka att jag nog kommer få en ok tid trots allt!

Första delen av loppet var det några backar. Där hade jag igen att jag bor i backarnas Mecka Bankeryd. Kändes riktigt bra att dra om några som sprungit om mig tidigare, och det i uppförbackarna!

Mitt i en backe ropar plötsligt någon "Heja Elisabeth" och glatt överraskad ser jag mig omkring och ser en fd kollega åka förbi i en bil. Eftersom jag inte är riktigt på hemmaplan hade jag inte trott att någon skulle skrika mitt namn, så det gav definitivt lite extra energi uppför backen!

Dock började det bli en aning kämpigt efter ca 5 km. Mina fötter började göra ont. Skorna kändes plötsligt för små! Men jag är en envis tjej och det ska mer till än skoskav för att jag ska bryta. Så jag joggade vidare. Första och enda vätskestationen kom vid ca 8km. Där serverades det varmt vatten, vilket varken gjorde till eller från i den hetta som rådde. Jag tog ett par klunkar och sprang vidare. Glad över att jag laddat upp ordentligt med vatten innan loppet.

Sista kilometrarna gjorde fötterna riktigt ont, det sinkade mig en aning. Men jag är ändå riktigt nöjd med det här loppet. Jag höll ett högre tempo än jag brukar, jag hade krafter kvar att ge det där lilla extra (om det inte varit för smärtan i fötterna) och detta trots att det var drygt 20 grader varmt och inte ett moln på himlen.

Sista biten sprang jag och bad en stilla bön om regn på lördag, när nästa lopp går av stapeln.

Loppet som helhet var ritkigt trevligt! Helt ok arrangemang runt om kring och publikstödet var fantastiskt! Längs hela sträckan satt och stod folk och hejade och gav "high five". Sånt ger verkligen en härlig känsla! Det enda jag skulle önska att man tänke på till ett annat år är att man kunde bjuda alla löpare på åtminstone en banan eller så vid målgång. Igår erbjöds enbart vatten och saft. Men vid mål var i alla fall vattnet kallt! Alltid något!

Min sluttid blev 1 h 14 min och 16 sekunder. Får som sagt vara nöjd då jag hoppades innan på att komma runt på ca 1 timme och 15 minuter. En rimlig önskan, visade det sig. Däremot kom jag sist i mitt team: Ankorna. Men det var med liten marginal till maken (1 ynka minut!)


och sonen som är en hårt idrottande fotbollsspelare spelade såklart i en helt annan liga.

Detta lopp lär jag definitivt springa igen! Rekommenderas varmt (och svettigt)!

2 kommentarer:

 1. Braavoo!!! Härligt jobbat!!
  Stor skillnad att springa på i riktig sommarvärme mot lite halvsval vårvärme.
  Så high five på er!!

  Hur var det att springa i kjol? Är sugen på en jag med...!! :)

  Kram J

  SvaraRadera
 2. Super härligt att springa i kjol! Luftigt och svalkande!

  SvaraRadera