torsdag 6 oktober 2011

Spring för livet (om det är dig kärt)!

Jag kan inte nog betona vikten av att röra på sig. De flesta av oss sitter still alldeles för mycket. Vi "unnar" oss lite godis, fika, eller att sitta och mysa i soffan.

Men tänk om du skulle unna dig själv att må bra? Unna dig själv att bli lite piggare? Unna dig själv tid för kreativiteten att flöda? Unna dig ett längre och lyckligare liv?

Genom att i för stor utsträckning unna sig vila, i form av att vara stilla, blir du bara seg och trött. Det du sen måste göra, känns ännu jobbigare. Kreativiteten avtar och man kan nästan känna sig nedstämd.

Det finns en massa vetenskapligt dokumenterade fördelar med fysisk aktivitet. Med det menar man fysisk aktivitet i minst 30 min per dag, eller 60 min om du är överviktig. Observera att det är ett minimum!De positiva effekter det ger är:

Du känner att du blir piggare! (Vilket beror på bättre blodcirkulation och bättre syreupptag i blodet)

Du minskar risken för blodproppar som kan ge stroke och hjärtinfarkt (bland annat)! (Blodplättarna blir klibbigare och fastnar lättare i varandra om man rör sig för lite).

Du blir gladare! Det finns en anledning till att läkare börjat skriva ut motion på recept mot bland annat depression. Motion har i många fall bättre effekt än läkemedel och är (nästan) helt utan biverkningar!

Du minskar risken för diabetes! Du förbränner sockret (kolhydraterna) istället för att kroppen ska bli tvungen att producera en massa insulin och stoppa in sockret i kroppens depåer.

Du bli mer kreativ när du varit fysiskt aktiv i ca 20 min. Detta är faktiskt sant. I vila är den högra hjärnhalvan mer dominerande (den logiska delen av hjärnan) vid fysisk aktivitet blir den vänstra mer aktiv. Vilket öppnar för nya tankar och just det, kreativiteten!

Det blir lättare att hålla en sund vikt! Aktivitet minskar risken för övervikt och kan hjälpa till vid viktminskning, inte minst med motivationen. Brukar man vara sötsugen efter ett svettigt pass? NEJ!

Du blir snyggare! Muskler brukar anses snyggare än slapp hud.

I could just go on frever!

Så, nästa gång du känner att du vill unna dig något, när du har gjort dig förtjänt av något bra. Ta en joggingtur, promenad eller ett svettigt gympapass!

För DET ÄR DU VÄRD!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar