lördag 1 november 2014

Kameleont?

Jag jobbar med mitt löpsteg. Det har jag gjort sedan ca 1,5 år.  Tidigare sprang jag bara utan att liksom tänka på hur jag sprang. Men när jag började läsa på om skador vid löpning så insåg jag att ett bra löpsteg är viktigt för att förebygga skador.  Så jag började lägga om löpstilen till att landa mer på framfoten och öka stegfrekvensen.

Jag har nu jobbat med detta så pass länge att landa på framfoten sker helt naturligt. Det jag däremot måste tänka på hela tiden är stegfrekvensen. Jag märker att när jag blir trött sjunker kadensen (stegfrekvensen) även om farten inte nödvändigtvis sjunker. Inom framfotalöpnings kretsar rekommenderar man att försöka ha en stegfrekvens på ca 180 steg per minut.  Det motsvarar en kadens på ca 90.

Att ha en hög stegfrekvens minskar energin i steget så att lederna skonas betydligt mer än om man har en lägre kadens. Och jag vill ju hålla länge och kunna springa gärna resten av livet. Därför känns det viktigt att ha ett bra och effektivt löpsteg.

Så jag analyserar ibland mina pass och började fundera över varför det skiljer så mycket i kadens på olika turer. Rent generellt har jag en betydligt högre kadens när jag springer i skogen än om jag springer på asfalt. Jag kan också se att efter en lång backe sjunker kadensen, vilket borde innebära att kadensen sjunker när jag är trött.

Men ett annat samband som jag tyckt mig skönja är att jag har en högre kadens om jag springer med en vän som har liknande löpstil som jag (många små korta steg med hög frekvens) och en betydligt lägre stegfrekvens när jag springer med Tomas (som har en helt annan löpstil än mig).

Jag sprang med Tomas igår kväll,  i skogen. Och upplevde faktiskt att jag behövde tänka mer än vanligt på löpstilen för att inte falla in i hans takt. Tyckte nog att jag höll en hyfsat hög frekvens,  men när jag efteråt kollade turen (alla dessa data får jag via min suunto klocka) så hade jag ett snitt på 54 i kadens! Det motsvarar en stegfrekvens på ca 108 steg i minuten. Mot att när jag senast sprang i skogen med Emelie (som springer mer som mig) hade en kadens på 84 (168 steg per minut). Det i sig ligger något högre än jag har när jag springer själv,  då ligger det oftast runt 70-80 när jag springer i skogen.

Kan det vara så att jag undermedvetet anpassar mig till den jag springer med?  Kan det vara så att jag helt enkelt är lite av en härmapa, eller för all del,  en kameleont?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar