lördag 23 juli 2011

Riga-resan

Förra veckan var jag och maken på en liten mini-semester till Riga. Man behöver faktiskt komma iväg själva utan barn ibland. Om så bara för att få prata till punkt! När hela familjen är hemma så det ju verkligen hur mysigt som helst, men alla i den här familjen gillar att prata. Utom möjligen Tmas, så det är inte alltid man kan prata till punkt innan någon annan har något ytterst viktigt att säga. :-) Trevligt, kärleksfullt och mysigt. men som sagt, ibland kan man behöva prata utan inblandning av barnen och med tonåringar i huset så blir det inte så mycket av den varan, ens på kvällstid.

Vi åkte alltså till Riga. Barnen var hos farmor och farfar och vi satte oss på Tallinks färja "Romantika".
Tomas myser på "soldäck"
Visst, det är inte nån jätte flashig båt, men helt ok. Ganska "rysk" i sitt utseende med en massa guldfärgade detaljer och lila mattor, men helt ok som transportmedel till och från Riga. Vid en av barerna hade de en stor scen och där var det underhålling både i form av show, musik och lotterier. Ganska trevligt faktiskt.

När vi så efter en natt på båten var framme i Riga trakade vi in till stan och lämnade vårt bagage på hotellet. Vi var i Riga för ca 1½ år sen men det var något helt annat. Då var det 30 minusgrader, nu 25 + och sol. Ett helt annat Riga uppenbarade sig! Dock är detta en stad med kontraster. Stora fina köpcentran (som t ex Stockmann) ligger intill en marknad där folk står och säljer varor i fullständigt fallfärdiga ruckel. Inne i centrala Riga ´har man rustat upp många husfasader, men mitt i all prakt kan det plötsligt stå ett helt förfallet och fallfärdigt hus. Det är lite typiskt.

Under dagarna i Riga blev det mycket promenerande. Vi fikade på ett litet cafe "The teahouse" som ligger precis vid en å som rinner genom centrum. Det var verkligen jättemysigt och där fikade vi två gånger!

The teahouse. ligger lummigt och fint. Mitt i Riga.

Vid ån kunde man hyra trampbåt, vilket vi passade på att göra. Både mysigt och lite romantiskt.

Bild tagen i trampbåten.


Under trampbåts turen kunde vi se denna bro där tillsynes ganska många par "låst fast" sin kärlek med hänglås. :-)
I övrigt gick vi runt på marknaden, shoppade lite och så åt vi en massa god mat. Verkligen supertrevligt. En kväll gick vi dessutom på bio och såg "something borrowed". Ja, det var på min födelsedag så jag fick välja film. Men både jag och maken gillade den filmen. Vi skrattade högt flera gånger, vilket ju är ett ganska bra betyg. För att inte bara höja en Riga-resa till skyarna så kan väl sägas att man fick rejält ont i fötterna och benen efter ett par dagars vandring på de iojämna kullerstens gatorna. Men det var det värt. Bara en sån sak som att kunna sitta på ett cafe med en kaffe och glo på folk, prata och inte ha någon tid alls att passa. Det är vad jag kallar semester!

Nästa minisemeter vill jag dock åka till nåt ställe som kanske har något utöver stadsvandring att erbjuda... Som till exempel lite stranhäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar