onsdag 26 oktober 2016

Träningsprogram del 2

Nu har det gått några veckor sedan jag började med mitt träningsprogram. Jag har verkligen försökt följa det. Så tillvida att jag kört passen i programmet, men jag har sprungit fler pass. De korta intervallerna är väl det pass jag tycker är jobbigast. Jag har egentligen aldrig gillat intervaller, men jag tror att det kan vara bra att köra det lite då och då för att få upp farten och konditionen.

De långa intervallerna har inte känts särskilt tuffa. Men däremot svåra! I de långa intervallerna ska man hålla en viss fart i x antal minuter. Jag som är van att springa på känn har väldigt svårt för det. När jag ska tänka på att springa i en viss fart går det tydligen fortare än det är tänkt. Jag blir liksom rädd att hamna på en lägre fart än det är sagt så jag pressar nog på lite extra. De passen har snarare blivit något av tempopass eller fartlek.

Så har vi då långpassen. Nu är det inte ens i närheten av att vara riktiga långpass ännu, eftersom de längsta passen varit att springa i 40 minuter så långsamt som möjligt. Varken svårt eller särskilt jobbigt.

De "extra"passen har varit pass jag velat springa ändå, dels något pass med maken, något pass med hunden, sociala löpningsevent och korta lugna "väcka kroppen" pass.


Jag tror det har varit nyttigt för mig att köra så varierat. Jag har lärt mig endel om hur jag funkar. Men något som förbryllar mig är hur långsam jag blivit. Jag menar, förr kunde jag inte springa långsammare än 6:30 fart och då ansträngde jag mig för att springa sakta. Nu hamnar jag LÄTT i 7-takt typ! Med ungefär samma ansträngningsnivå där jag förr sprang 6:30. Inte så himla stor skillnad egentligen kanske och det kanske kan förklaras med att jag ju varit skadad och haft en månads löpuppehåll i september.

Hur som helst är det skönt att vara igång igen. Men jag har börjat fundera på att ge upp träningsprogrammet. I alla fall de korta intervallerna. Och det är inte för att jag tycker de är så himla jobbiga (för det är de!) utan för att jag fått känningar i knät efter de båda sista intervallpassen.

Kanske tar jag i för mycket i intervallerna och tappar tekniken. Istället tänkte jag lägga in ett backpass i veckan. 45 minuter upp och ner för en slalombacke borde väl ge någon form av effekt?

Ska jag klara det lär jag behöva riktigt peppig musik i lurarna, så, någon som har tips på en bra spellista på spotify?


2 kommentarer:

  1. Kära du! Hoppas du får tagga igång på allvar snart:) Kan inte låta bli att undra om det bästa vore att i första hand avstå de där extra löppassen? Att det gör ont på just de korta intervallerna har nog mest att göra med att det blivit mer än vad knät pallar totalt. Inte på korta intervaller i sej. Kram

    SvaraRadera
  2. Hmm, jag tror nog mer på att det är intervallerna. Eller så kanske jag faktiskt klarar intervallerna också, för jag får inte ont, mer en känning och med det menar jag ett smått obehag i knät som går över efter ett par timmar. Nu är ju inte jag så föryjust i intervaller så backpass kanske ändå är bättre... :-) Kram!

    SvaraRadera