måndag 7 november 2016

Gör om, gör rätt!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg funderade jag över om det kunde vara de korta intervallerna som triggat känning i knät (obs känning, inte smärta). Nu är jag lite nojig när det gäller känningar från vänster knä, jag vill ju inte hamna i total löpvila igen! Så jag börjar analysera och fundera vid första känning.

Det verkar som att knät tål i princip hur mycket lugn löpning som helst men kanske inte hur långa som helst. Jag har inte ont på lugna turer, inte heller just nån känning. Annat än efter ett intervall- eller fartpass.

I lördags stack jag och maken ut på en trailtur i Beth. Tanken var en ca 12 km lång tur, mest på stig/grusväg. Dagen innan, i fredags, körde jag ett fartpass på 5 km. Ett ganska blygsamt fartpass i förhållande till andra, men i min nuvarande form får det allt räknas som det. Jag hade ingen känning alls i knät i fredags. Inte heller till en början av turen i Beth. Men, efter några km började jag känna av knät. Inte direkt så det gjorde ont, mer som att nån liksom kramar knät. Jag valde att börja gå. Ville inte riskera något. När jag började gå släppte det direkt och jag vek av mot bilen lite innan Tomas som ville ta hela rundan. Eftersom det inte kändes alls när jag gick varvade jag gång och löpning sista biten, vilket gick bra.

Känningar i knät är förövrigt ok, enligt min sjukgymnast, om det stannar vid 1-2 på en 10-gradig skala och inte blir värre/fortsätter efter springturen.

Detta fick såklart mig att fundera. Igen. Det måste ju vara så att det är fartpassen som irriterar knät. Vad jag än haft för skada verkar den inte vara helt hundra ännu och tills vidare får jag kanske undvika att springa fort. Det passar ju i och för sig mig alldeles utmärkt. Jag älskar att springa lugna turer. Korta som långa. Jag älskar inte intervaller, men däremot tycker jag att det är roligt att springa fort. Ibland.

Så, min nya plan är att helt enkelt slopa träningsprogrammet. Både vad gäller löpning och styrka. Jag följde det ju ändå inte särskilt väl och intervallerna irriterar knät.

Så, min nya plan är att känna in dagsformen. Springa det som för dagen känns rätt. och inleda varje pass med "myrtl routine" (ett rörlighetsprogram för höfterna) som uppvärmning, Efter springturen kör jag 3 styrkeövningar varav en ska vara min "Rehab-övning" som jag fått av sjukgymnasten. Styrkeövningarna ska varieras mellan övningar för bål och rumpa i första hand. Jag slänger säkert in något extra pass med yoga och stretch också. Jag tänker att jag börjar så här och utvärderar sedan vecka för vecka. Varje söndag, som ju är min dag då jag planerar den kommande veckans träning.

På det här sättet hoppas jag få in regebundenhet i både rörlighetsträning och styrketräning utan att det sliter för mycket på kroppen.

Jag lär väl återkomma om hur det går! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar