tisdag 14 juni 2016

Vad är det för fel på folk??

Ibland blir jag så frustrerad över dagens människor. På riktigt upprörd alltså!

För, vad är det för fel i huvdet på folk när de på fullt allvar står och väntar på bussen, tar bussen en hållplats (!) för att sedan vara framme? De lär inte vinna någon tid på det. Det måste ju helt enkelt bara handla om ren lathet!

Sedan undrar vi som jobbar med folkhälsa varför folk i allt större utsträckning drabbas av värk, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

Detta är alltså en observation jag ofta gör på väg till jobbet. Det är barn som tillsammans med sina föräldrar hellre tar bussen 400-500 meter än att gå! Fullt friska personer!

Jag ser tyvärr samma tendens hos mina egna barn. Min 14-åriga son hävdar att han måste ta bussen till sin innebandyträning. Träningen är en dryg kilometer bort. Jag vägrar att skjutsa honom, så han tar bussen. Men det innebär i alla fall att han får gå ett par hundra meter i uppförsbacke till busshållplatsen.

Det allra konstigaste i detta sammanhang är att de andra barnen (tonåringarna) i stor utsträckning faktiskt får skjuts! Och "snälla" tränare kör ibland hem även min son efter träningen. De menar såklart väl, men det är ju något som är allvarligt fel när en dryg kilometer anses vara för långt för att ta sig till fots, eller för all del cykel.

Vad kan man göra åt detta? Ta bort alla bussar? Förbjuda fullt friska personer att åka mindre än fem hållplatser? Skrota alla bilar?

Mer information verkar ju inte hjälpa. Jag tror i min enfald att de flesta vet att det är bra för hälsan att röra på sig så mycket som möjligt. Jag tror också att de flesta vet att det är farligt att vara för mycket stilla.

Men vi människor verkar vara lata av naturen. Ibland tänker jag att just det talar emot evolutionen. Vår egen lathet gör oss uppfinningsrika, så uppfinningsrika att vi hittar sätt att slippa röra på oss och det gör oss sjuka och kommer sannolikt att leda till vår undergång.

Men för att se lite ljust på tillvaron. Det råder enligt media en löpa- och motions boom i Sverige just nu. Motionslopp blir snabbt fulltecknade och nya lopp växer upp som svampar ur jorden. Nya träningsformer som swim run ser dagens ljus och allt fler arbetsgivare ser positivt på arbetssökande som kan skriva att de cyklat Vätterrrundan i sitt CV.

Kanske är detta en motreaktion mot allt stillasittande som många ägnat sig åt de senaste årtionden? Börjar folk känna någonstans att allt stillasittande skapar trötthet och deprission?

Jag transportspringer ibland till jobbet. Jag talar gärna om det med mina elever och andra som vill lyssna. Jag vill att så många som möjligt ska få upp ögonen för att det inte behöver vara något konstigt med att springa 15 km till jobbet och sedan hem igen. Vår kropp är designad för den typen av aktivitet! För om barn inte slutar röra på sig när de blir lite äldre, då kommer deras kroppar att hålla för hur mycket löpning och cyklande som helst. Och de kommer att leva ett betydligt hälsosammare liv, där lite för mycket godsaker ibland inte gör så mycket i det stora hela.

Men för att återgå till början. Det är verkligen bekymrande att föräldrar tar bussen en eller ett par hållplatser med sina barn. Istället för att gå.

2 kommentarer:

  1. Ja det är faktiskt skrämmande hur lite många rör på sig. Och att jag, som absolut inte tränar mycket utan helt medelmåttigt, kan få kommentarer och höjda ögonbryn från bekanta om varför jag "är ute och ränner hela tiden". Att folk kan tycka att man överdriver om man promenerar en runda varje kväll och joggar max tre gånger i veckan. Det borde inte vara så uppseendeväckande, det är ju i princip bara vardagsmotion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det borde inte vara uppseendeväckande. Tänk om man kunde vähnda trenden? liksom, Va? Åker du BIL till jobbet?! Då skulle nog samhället se annorlunda ut...

      Radera