tisdag 26 juni 2012

Midsommar!

Det var ju midsommar i helgen som gick, om nu någon lyckats missa det! Härligt högtid om det bara inte ösregnar!


(När jag bakar en finare kaka använder jag alltid mitt fina fat från Jellybean.)

På midsommar ska man ju äta jordgubbar i någon form, jag gjorde en jordgubbstårta! Den fick med beröm godkänt från alla! Utom möjligen Engla som tyckte bottnen var lite mastig.

Den vr fantastiskt enkel att göra också, men krver lite planering. Jag snodde receptet rakt av från tidningen buffe.  Här nedan har du också receptet:


Ingredienser

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  • 150 g smör
  • 300 g digestovekex
  • 1 l jordgubbar
  • 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross. 

En lagom fin bit serverad på mitt finproslin: Rosenthal. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar