måndag 19 december 2011

Lycka!



Tänk att ett telefonsamtal kan göra så mycket. Plötsligt känns livet lite ljusare, jobbet lite roligare och alla bestyr inför julen mycket enklare.

När man är mitt i något jobbigt, kan det vara svårt att se vart det bär hän. Men när man sen får hela bilden, så ser man. Gud hade en plan hela tiden. Det blir inte bara bra. Det blir helt enkelt bäst! :-)

Går och lägger mig nu, och somnar med ett leende.

Det har varit en bra dag. En mycket bra dag. Jag berättar mer om vad det handlar om efter helgen.

God natt min kära vänner!


söndag 18 december 2011

Vill bli klar!

Det är mycket julklappar som ska fixas i år. Har vid ett flertal tillfällen trott att jag är klar. Men så kommer jag på att JUST ja, Henne/honom har vi inte fixat något åt.

Missförstå mig inte. Julklappar, presenter och paket är något jag gillar. Både att få och att ge. Men mest gillar jag att hitta den perfekta gåvan till helt rätt person. När man hittar något som är sådär klockrent. DET är lycka! I år har jag hittat minst en sådan. Hoppas jag i alla fall. Det återstår ju att se på julafton!

Jag har blivit något av en ekonom på senare tid. Kan kanske ha att göra med att under de år jag pluggat och samtidigt haft villa och 3 barn så MÅSTE man vara ekonomisk, sen blir det naturligt att fortsätta. Jag eftersträvar att hitta en gåva som mottagaren blir glad för, har användning för och där det finns en tanke bakom. Det gör att ibland kan den perfekta gåvan kosta ganska lite, i bland lite mer.

För mig är det inte en klyscha, för mig är det så: Det är tanken som räknas.

Men när man inte hittar det där som är sådär klockrent det är DÅ det blir lite besvärligt...

Nu är jag dock nästan klar. Ska bara fixa julklappar från mor min till mina barn (min mamma bor långt bort och är synskadad, det blir lättare att jag hjälper henne med den biten).


Årets pepparkakshus

I julkalenderswappen som jag är med i fick jag i fredags en mall för att göra ett eget pepparkakshus. Det passade väldigt bra, eftersom jag i år är ovanligt sen med att baka just pepparkakshus.

jag måste säga att jag tänkte att detta är ju väldans smidigt! Bara att kavla ut degen på plåten, stansa ur och in i ugnen. Lätt som en plätt. Här ska dock utfärdas en varning. Det ÄR en smart grej. Men Att bara smörja plåten och baka ut degen fungerar inte särskilt bra. Husdelarna fastnade nämligen i plåten och gick sönder när jag skulle t loss dem från plåten. Som tur var räckte degen till ett par husdelar till. Den andra gången gjorde jag som man brukar; kavlade ut degen, stansade ut bitarna och la dem på bakplåtspapper. fungerade bättre så.


Jag hade god hjälp att dekorera huset.



Huset dekoreras med sockerkristyr, nonstop och gelehallon.



Huset är allt annat än perfekt. Men ganska så sött ändå.

fredag 16 december 2011

Smart grej!!

Ibland upptäcker man en pryl som liksom är så självklar. Att ingen kommit på det tidigare! I dag hittade jag en sådan:

Det är en måttsats/bunke/våg i ett!!! Vilken smart grej! En sån måste jag ha. Designen är också ok tycker jag, fast helst skulle den väl vara rosa eller röd? Men vem vet, den kommer kanske i flera färger? Den finns på coolstuff och ni hittar den HÄR


Röj, bak och paketinslagning!

 I dag börjar faktiskt julstämningen att infinna sig. Inspirationen sprutar! Har städat hela övervåningen (undervåningen är makens jobb) och jag hade verkligen inte tänkt överdriva städandet. Men så plötsligt finner jag mig själv putsandes vår glasskiva till fläkten. Den putsas inte allt för ofta kan jag meddela. Men nu är den så fin så fin! :-)

Bakat muffins har jag också hunnit med och att slå in hel del paket. Ja, städ, bak och paket är tydligen vad som behövs för att Ebba ska känna att det är jul. Och julmusik förståss. Icke att förglömma. Julmusiken har gått varm i dag och den bidrog säkert en hel del, den med! :-)


onsdag 14 december 2011

Mera godis!

Har testat ännu ett nytt recept på julgodis. Jag kan liksom inte förmå mig själv till att koka vanlig gammal knäck, jag vill testa nåt nytt! Naturligtvis blir det vanlig knäck och kola också men det tar emot lite... Vet bara inte riktigt när jag ska hinna eller orka. Blir så sjukt trött på kvällarna och på dagarna är jag ju på jobbet!

Ork finns det däremot till nya inspirerande recept, eller vad sägs om vit chokladfudge? Lite annorlunda och faktiskt riktigt gott!  Lite barn har också provsmakat och godkänt detta nya julgodis.


Som den godhjärtade människa jag är så kommer även receptet här:

Vit chokladfudge


1 1/2 dl socker
11/2 dl grädde
1dl ljus sirap
En nypa salt
Kokas till 123 grader

Tillsätt sedan 50 g smör. Rör om ordentligt! Sen i med 100 g hackad vit choklad, 1/2 dl grovt hackade torkade tranbär och 2tsk färsk riven ingefära och 1/2 dö pistage nötter. Häll i en smörpappersklädd form och låt stelna. Skär i rutor och NJUT! 



Lycka till!

tisdag 13 december 2011

Snart jul!

Försöker knåpa i hop en inöpslista till julen. I vanliga fall brukar denna lista vara helt klar vid det här laget, men nu är den knappt pbörjad! Börjar ni ana en viss stress här? Nja... Lite kanske. Jag brukar vara ute i mycket mer god tid än så här!

Julbordet verkar i år i alla fall bli en blandning av färdiglagat och hemkokt. Sitter och grunnar och grunnar på vad jag kan ha glömt på min lilla lista, för nåt är det!! Nån som kan hjälpa mig att komma på VAD? Lax har jag medvetet valt att inte ha med. Jag gillar det men inte så mycket i hop med julmaten. Faktiskt.

Detta är vad jag hittills kommit på att vi måste ha till Jul:

Mat till julen 2011:

Julskinka
3 sorters hemmagjord sill (5.min sill, recept i tidning)
”Köpe sill”
Ägghalvor med majonnäs och räkor, dillkvist
Hemmagjorda köttbullar (LCHF)
Prinskorv
Rödbetssallad
Senap
kalvsylta
Leverpastej
Kalkon (bacon, senap och äpple fyllning)
Revbensspjäll
Brysselkål
Janssons frestelse
Vörtbröd
Tunnbröd
Lutfisk

Vit chokladfudge
rockyroad
Tryffel
knäck
vanlig fudge
marsipanfigurer

Help me out!!

lördag 10 december 2011

Julpyssel

I år rullar livet på i sån fart att jag inte riktigt hinner med att göra allt det där roliga Ni vet, pynta, byta alla gardiner, baka pepparkakshus, skicka julkort. Inget av det är fixat än! Jo, lite har vi pyntat, men inte alls så mycket som vi brukar! Veckorna rasar i väg i ett fasligt tempo. Det försenade julfixandet kan säkert ha med vårt renoveringsprojekt att göra också. Vi håller ju på att renovera badrummet på nedre plan. Mycket mer komplicerat och tidskrävande än man hade kunnat föreställa sig (är det inte alltid så med renoveringsprojekt?).

Nåja, i dag har jag försökt pyssla lite i alla fall.

Fortsätter på blomtemat:


Det syns inte så bra, men detta är ett zinkhjärta (som jag förövrigt fick i julswappen första året jag var med!) som jag fyllt med hyacint, juleld och ja, vad heter den tredje blomman? Och en massa fin mossa. Jag är riktigt nöjd om jag får säga det själv!


Mitt lilla adventsljusfat fick lite mera piff som jag hittade när jag letade efter ovannämnda zinkhjärta. En liten mus som har mage att vända baken till kameran! Och egenhändigt tovade flugsvampar. Musen är också en gåva från en tidigare julswapp. :-)



Och så slutligen, inspirerad av UnderbaraClara planterade jag en hyacint i en av mina favorit-temuggar. Nu väntar jag bara på att de ska börja blomma så jag får känna den underbara doften!

I bakgrunden skymtar en adventsljusstake som Elias gjort i slöjden. Jättefin!

Med detta hälsar jag God natt. Med en önskan om mera tid för pyssel, bak och piff!


måndag 5 december 2011

Underbara människor!

Apropå människor. När jag gick i typ 2:an (tror jag) så hade vi vid något tillfälle stavning på schemat (det hade vi säkert en massa gånger men det är bara denna jag minns). Vi skulle lära oss att stava till människor. Minns än i denna dag hur pedagogiskt min fröken skrev på tavlan: männ-i-skor. Alltså män i skor, fast män med två n. Sedan den dagen har jag kunnat stava till människor. Och varje gång jag skriver det hör jag min fröken Ingrid säga det: " Männ-i-skor. Fast med två n".

Fast nu var det ju inte det jag skulle skriva om. Utan om UNDERBARA människor som överöser en med välsignelser! Jag har i många år skänkt bort barnens urvuxna kläder och prylar till folk som har yngre barn än mig. För mig handlar inte det om "eko-tänk" eller att vara klimatsmart. Nej, det är helt enkelt gammalt sunt bondförnuft. Slänga kläder som är hela och rena finns inte på kartan. När ingen i min närhet behöver grejorna, så skänker jag till secondhand.

I bland har jag funderat lite på uttrycket: "what goes around, comes around". För i många år fick jag aldrig något till skänks, Vilket förmodligen handlade om att jag helt enkelt var först med att skaffa barn i min vänskapskrets. Men så händer det. För något år sedan ringer en person i min församling upp och frågar om jag är intresserad av att ärva kläder till mina pojkar. Efter det samtalet har jag fått kassvis med superfina kläder till mina söner! Helt fantastiskt och mycket finare kläder än jag själv kunnat skänka, om jag ska vara ärlig. Det är en sådan välsignelse! Som om det inte var nog med det fick jag för några veckor sedan några kassar med kläder till min dotter. Av en annan person i samma församling och i helgen kom denna person åter med flera kassar med kläder. Mycket var förståss för stort, men ungar växer ju! Vilket i praktiken betyder att både mina söner och min dotter fått ärva hela, rena och mycket fina kläder. jag har inte behövt betala en krona! Kan inte annat än le för mig själv och tänka: "Det ÄR verkligen så; what goes around, DO comes around!".


fredag 2 december 2011

KOLA!

Jag sa ju att jag skulle börja lite smått med julbaket i dag. Och efter en mycket soft förmiddag gjorde jag slag i saken och kokade årets första sats kola. Det bidde lakritskola med en touch av citron och salt. MYCKET välsmakande ska jag säga! Det finns en viss risk att jag blir tvungen att koka en till sats dylika karameller. Isak, som var med och provsmakade, liksom för att godkänna det hela, tyckte att det var den godaste kola jag någonsin kokat. Jag har kokat ganska mycket kola i mina dagar så det borde vara ett mycket gott betyg.

Testa själva vettja! Lakritssmaken är inte så dominerande, så även om lakrits inte är en tokfavvo kan det faktiskt funka.


Lakritskola med citron och flingsalt

3 dl socker
3 dl grädde
1 dl sirap
3 msk kakao
ca 10 krossade turkisk peppar
1 tsk flingsalt
rivet skal av en citron

Blanda grädde, socker, sirap och kakao och koka tills det är ca 122 grader (massan ska klara kulprovet).'
Rör ner den krossade turkiska peppren. Häll upp Kolan i en smörpappers försedd form. Strösla salt och citronskal över.

Låt svalna och skär i bitar. Man kan slå in dem i papper om man vill. jag hoppade dock över det denna gång. Min sats blev lite smulig, ungefär som fudge, så jag la dem bar med papper emellan i en burk.

Happy baking!

Kalendrarna i gång!

Denna vecka har jag haft mycket att stå i! Mycket att klura på på jobbet, varit på anställningsintervju och ja, jag blev erbjuden jobbet! Om inget dramatiskt inträffar så fortsätter jag att jobba som skolsköterska i minst ett år till. SÅ skönt att detta löste sig! Förstod nog inte riktigt hur stressad jag var över detta innan. Men lugnet som följde jobberbjudandet talar för sig själv. Jag var nog en aning stressad över det!

Sen har ju alla kalendrar dragit i gång, med besked. årets Tv-kalsnder tycker jag verkar väldigt mysig. Båda morgnarna hittills har jag och barnen suttit bänkade med tända ljus och allt. MYS!

Även min julswapp är i igång. Detta är vad jag fått hittills:


I går fick jag tre röda träbosktäver: J, U och L.Och i dag fick jag G, O och D. Så fina! :-) Känns som det kan bli en bra december detta. :-)

I dag är jag ledig och funderar på att traska till affären och köpa lite ingredienser  så ja kan börja med julbaket... :-)

Trevlig helg på er!!